CYPRUS CRITIC

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το χαλούμι της Γαδάρας



Εν μαθαίνουμε στην Κύπρο εννεν; Δυστυχώς ναι. Υπερεκτιμούμε τις ικανότητες μας στην Κύπρο και υποβιβάζουμε ούλλους τους άλλους έννεν; ΝΑΙ

Πόσα χρόνια πάει η υπόθεση με την κατοχύρωση του χαλουμιού θυμάστε. Εγώ εν θυμούμαι ακριβώς αλλά σίουρα εν μια φάουσα χρόνια. Τζαι εν προχωρά γιατί απλά εν συμφωνεί το υπουργείο Γεωργίας με τους γαλατάρηδες για την ποσόστωση γάλακτος τσουρας, αίγιας, κουέλλας, κατσέλλας γαδάρας τζαι νυχτερίδας που πρέπει να έσιει το χαλούμι.

Τζαι πάει η κουβέντα πάει πάει πάει. Τζαι τσακώνονται τζαι πάει τζαι πάει.... Εν το μεταξύ όμως το χαλούμι χωρίς να το καταλάβουμε πετά στο εξωτερικό. Τζαι ειδικά στην Αγγλία. Ενα άρθρο του BBC μιλά για το θέμα.

Οι Άγγλοι apparently επελλάναν με το χαλούμι. Βάλουν το παντού. Επίσης ανακάλυψαν την τασιηνόπιττα ότι δηλαδή κάμνεις το τζαι barbeque. Τζαι ξέρετε γιατί; Απλά γιατί ο γνωστός chef Jamie Oliver έκαμε συνταγές με το τυρί μας. Τόσο απλά. Το γιατί έκαμε δεν το γνωρίζω. Μάλλον γιατί του άρεσε. Αμφιβάλλω να έγινε λόγω κάποιας πρωτοβουλίας από την πλευρά μας.

Απλά για όσους βαρκούνται να θκιεβάσουν ούλλο το άρθρο να σας μεταφέρω ορισμένα δεδομένα που αναφέρονται...

Halloumi sales rose 35% with its Tesco Finest line increasing by 132% over the same period. For the year 2011-2012, a spokesman for Waitrose reported that their sales were up 104%..

But now Britons are said to consume more halloumi than any other European country outside Cyprus, with Sweden coming in behind.

It has become a very popular choice in many restaurants such as Nando's, which serve slices of halloumi as a side order. Its sales have risen 138% since 2010.

Some UK companies such as Milky's have even started producing the cheese exclusively from British cow's milk. A further complication is the presence of Turkish producers in northern Cyprus. Turkey, and indeed Turkish dairy farmers in Cyprus, produce an identical cheese called hellim.

Τι θετικό έγινε για την οικονομία της Κύπρου τον τελευταίο χρόνο; Τίποτε. Τι προοπτική υπάρχει; Καμία. Τα αέρια μας είναι σε βάθος χρόνου.

Η κτηματαγορά καταρρέει, οι υπηρεσίες καταρρέουν, η βιομηχανία είναι ανήμπορη να παράξει και να εξάγει ανταγωνιστικά λόγω ακριβού κόστους παραγωγής (ενέργεια). Επίσης το τελικό προϊόν της γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι και πάλι πολύ ακριβό να εξαχθεί αφού εμείς διασχίζουμε θάλασσα ενώ οι άλλοι δρόμους. Τέλος ο τουρισμός παρά τις αρχικές θετικές ενδείξεις πέφτει (-5,5% Ιαν-Αυγ 2013 σε σχέση με Ιαν-Αυγ 2012)  με την κύρια μας αγορά τους Άγγλους να μας γυρίζουν την πλάτη ή απλά να μας στέλλουν την σαβούρα τους στην Αγία Νάπα.

Τι έμεινε; Πολύ λίγα. Τζαι τωρά που κάτι φαίνεται στον ορίζοντα, ένα καλό εξαγώγιμο προϊόν εμείς εν συμφωνούμε έσιει μια φάουσα χρόνια για την ποσόστωση του γάλακτος. Γιατί εν πρέπει να κακοφανίσουμε κανένα. Ναν ούλλοι happy. Δουλειά όμως έτσι εν γίνεται.

Στο τέλος απλά θα πιάσουν την πατέντα οι Τουρκοκύπριοι. Να μεν σου πω ότι έννα την πιάσουν τζαι οι Εγγλέζοι.

Δυστυχώς ακόμα ένα δείγμα του χαμηλού επιχειρηματικού επιπέδου της Κύπρου. Ναι είναι μια πραγματικότητα τζαι πρέπει να το παραδεχτούμε για να προχωρήσουμε. Η Κύπρος είναι γεμάτη που μια φάουσα καριερίστες της καρέκλας και της καλοπέρασης άβουλους και ανίκανους.

Για αυτό. Αποχαιρέτα το, το χαλούμι σου που φεύγει

4 σχόλια:

  1. Βασικά το άρθρο και η κυκλοφορία του στο κυπριακό Φατσομπούκι μου έκανε εντύπωση γιατί στη Γερμανία το ανακάλυψαν προ πολλού. Είπαμε πως οι Βρεττανοί είναι στην κοσμάρα τους αλλά τόσο πια;
    Πίτα με χαλούμι είναι από τα σταθερά χορτοφαγικά γεύματα που προσφέρονται στα ντονεράδικα-χαλούμι/χαλούμ/χελίμ ανάλογα την καταγωγή του ντονερά-και ιδιαίτερα αγαπητό στα μπάρμπεκιου και στη σαλάτα καρπούζι.
    Πριν μερικά χρόνια είχα βγάλει φωτογραφίες και τις έστειλα στο υπουργείο,με γράψανε κανονικά -Ντα! ευαισθητοποιημένη κυπραιοπούλα- γιατί το παρήγαγε και γερμανοτουρκική εταιρεία. Ακόμη το παράγουν δηλαδή.
    Θα την πάρουνε οι Τουκοκύπριοι την πατέντα και θα βλέπουμε αστράκια. Πόσα χρόνια πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο γάιδαροι εμαλλωναν σε ξένο αχυρώνα. Όπως τα λαλείς ακριβώς. Το άρθρο εγκατέστησε γύρο ουλλης της Κύπρου, που ούλλα τα κοινωνικά δίκτυα. Ε το χαριεντιζουμαστεν για τα κέρδη που κάμνουν ξένα εργοστάσια. Επειδή αναφέρει απλά τη λέξη χαλούμι. Μια ζωή να παίζουμε τους ωραίους αλλά που ουσία μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυο γάιδαροι εμαλλωναν σε ξένο αχυρώνα. Όπως τα λαλείς ακριβώς. Το άρθρο εγκατέστησε γύρο ουλλης της Κύπρου, που ούλλα τα κοινωνικά δίκτυα. Ε το χαριεντιζουμαστεν για τα κέρδη που κάμνουν ξένα εργοστάσια. Επειδή αναφέρει απλά τη λέξη χαλούμι. Μια ζωή να παίζουμε τους ωραίους αλλά που ουσία μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακροχρόνιος θα είναι ο αγών για την επιστροφή των προσφ... ού για την κατωχύρωση του χαλλουμιού τζιαι την ποσόστοσην του γαλάτου. βίοι παράλληλοι .......

    ιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή