CYPRUS CRITIC

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το βασίλειο της βλακείας




Υπάρχουν διάφορες μορφές βλακείας, και πολλοί μα πάρα πολλοί διαφορετικοί βλάκες. Οι χειρότεροι όμως όλων, οι πιο εκνευριστικοί είναι οι εξυπνόβλακες. Τι χειρότερο από έναν βλάκα ο οποίος νομίζει ότι είναι έξυπνος; Τι χειρότερο είδος ανθρώπου υπάρχει από ένα Κύπριο βουλευτή-πολιτικό; Μπορεί ίσως ένας δολοφόνος. Ίσως.

Έχετε γνωρίσει ποτέ κύπριο βουλευτή; Μιλούμε για άτομα γλοιώδη, αηδιαστικά. Άτομα που γεννήθηκαν μέτρια και ως τέτοια θριάμβευσαν στην Κυπριακή πολιτική ζωή. Άτομα που δεν ήταν ποτέ οι καλύτεροι μαθητές (γιατί δεν μπορούσαν), άτομα που δεν ήταν ποτέ οι πιο δημοφιλείς στο σχολείο- πανεπιστήμιο (γιατί δεν μπορούσαν), άτομα που ποτέ δεν θα διέπρεπαν επαγγελματικά αν αναγκάζονταν ποτέ να δουλέψουν κανονικά (γιατί δεν θα  μπορούσαν).

Και ο λόγος που δεν θα μπορούσαν ποτέ να πετύχουν τα πιο πάνω είναι ένας και απλός. Δεν ήταν ποτέ τόσο έξυπνοι. Για αυτό και διέπρεψαν στο Κυπριακό πολιτικό σύστημα. Γιατί μόνο εκεί διαπρέπουν οι μη δημοφιλείς, μεγαλομανείς κρετίνοι. Πουθενά αλλού. Κανένας μα κανένας άλλος, με ικανότητες να πετύχει κάτι μεγαλύτερο δεν θα ανεχόταν να υποστεί αυτά που οφείλει να κάνει ένας Κύπριος πολιτικός για να ανελιχθεί. Κανένας. Τους καφενέδες, τες κηδείες, τα μνημόσυνα, τις εθνικές επετείους, τες ττόκκες στα εθνικά και λαϊκά σωματεία, τις φοιτητικές οργανώσεις και τόσα άλλα. Κανένας με κανονική ζωή, ικανότητες και αυτοσεβασμό δεν θα δεχόταν να βάλει τον εαυτό του σε αυτή την θέση, να ππέσει δηλαδή τόσο χαμηλά απλά για να ανελιχθεί πολιτικά. Οι εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά είναι λίγες. Πολύ λίγες.  

Τα πράματα για μένα λοιπόν είναι απλά. Ο Κύπριος πολιτικός είναι ένας μέτριος, εξυπνόβλακας με τεράστια δύναμη. Δυστυχώς.

Η τελευταία ψηφοφορία στην βουλή και τα νομοσχέδια που πέρασαν για τις εκποιήσεις (και όχι μόνο) δεν είναι απόδειξη για τα πιο πάνω. Δυστυχώς έχουν αποδείξει τον εαυτό τους και παλαιότερα. Με το ΟΧΙ μετά το πρώτο Eurogroup, με το μέτρημα των θετικών-αρνητικών ψήφων στην ψηφοφορία για τον συνεργατισμό αλλά και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Το τελευταίο όμως (χρονικά) επίτευγμα τους (γιατί περί αυτού πρόκειται) αν δεν ξεπερνά, σίγουρα ισοφαρίζει τα προηγούμενα.

Πόσος λαϊκισμός; Πόση ευθυνοφοβία; Για ποιο λόγο εκλέγεστε ρε; Για να πασάρετε την μάππα συνέχεια αλλού; Ειλικρινά η λογική σας είναι του νηπιαγωγείου. Ψηφίζουμε νομοσχέδια τα οποία ουσιαστικά αναιρούν το ένα το άλλο, η Τρόικα δεν τα δέχεται, ο πρόεδρος αναγκάζεται να τα αρνηθεί και να τα στείλει πίσω και λέμε τελικά γαμώτο προσπαθήσαμε αλλά ο Αναστασιάδης που εν αρνί και όχι μαχητής σαν εμάς εν τα εδέχτηκε. Άρα δείτε τι καλοί που είμαστε εμείς!!!! Ειλικρινά ρε φίλε!!!! Τόσο βλάκες;;;; Τόσο βλάκες;;;

Ώρες ώρες διερωτούμαι. Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι ένας λαός για να ψηφίζει τέτοιους βουλευτές; Προφανώς πολύ. Αλλά ορισμένοι ηλίθιοι είναι πιο ηλίθιοι από άλλους ηλίθιους. Και δυστυχώς η Κύπρος σφύζει από ηλίθιους και ακόμα πιο ηλίθιους. Οι έξυπνοι έχουν είτε κρυφτεί είτε φύγει.

14 σχόλια:

  1. Ο διπλανός μου ήταν ο καλλύττερος της τάξης χωρίς να θκιαβάζει ποττέ του τζιαι χωρίς να πάει ιδιαίτερα ποττέ του. Έφκαλεν 19 - 6/12 στο πραχτικόν τζιαι εσπούδασεν οικονομικά τζιειαμαί που έμπορεν να σπουδάσει μούχτιν διότι αναγιώθηκεν σε συνοικισμόν. Εν βουλευτής. Ευρωβουλευτής πιλέ.

    Στην διπλανήν τάξην είσιεν άλλην "σπάσμαν", τζιείνη έφκαλεν τζιαι κάτι παραπάνω δέκατα που τον διπλανόν μου. Τζιείνη ήταν εργατική τζιαι εργασιομανής. Εθκιάβαζεν μόλις εσκόλαννεν, διότι μετά έπρεπεν να μαειρέψει, ήταν οφρανή τζιαι η μάνα της εδούλεφκεν στο εργοστάσιον να αναγιώσει θκυό παιθκιά, κατά κακήν της τύχην μιαν κόρην τζιαι έναν γιον, άρα έπρεπεν να σιδερώννει τζιαι πουκάμισα εκτός που να μαειρεύκει τζιαι να καθαρίζει το σπίτιν. Το βράδυν επειδή της άρεκεν η πολιτική, εγύριζεν μες τα χωρκά να οργανώννει τζιαι να οργανώννεται. Εσπούδασεν τζιαι τούτη οικονομικά τζιειαμαί που εμπόρηεν να σπουδάσει μούχτιν. Τζιαι τούτην θρέμμαν του συνοικισμού. Εγίνην βουλευτίνα του αντίθετου κόμματος που τον διπλανόν μου.

    Οι καρικατούρες που κάμνεις, εν σκούρκες τζιαι δεν ηστηρίζουν την πολιτικήν άποψην που υποστηρίζεις φίλε (κατά τ΄άλλα :)). Αγορά που γαμά τζιαι ρέσσει επί πτωμάτων δεν είναι αγορά. Είναι ιδεολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Πάμπος Παπαγεωργίου τώρα βουλευτής του ΑΚΕΛ (κάποτε ΕΔΕΚ), ήταν άριστος έως χαρισματικός στο σχολείο - αποδεικνύεται από το γεγονός πως κρατεί χαμηλό προφίλ σε σχέση με άλλα αστέρια του ΑΚΕΛ - Ειρήνη (που ήταν επίσης μάλλον καλή μαθήτρια), Χρ. Χριστοφίδης κλπ. Ο Μάριος Μαυρίδης ηταν πολύ χαμηλού προφίλ - τώρα βουλευτής του ΔΗΣΥ, και με εκπλήττει με τις πολύ κυνικές του δηλώσεις. Και οι δυο οικονομολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Egw ta paradeigmata politikwn pou eixa gia symathites den itan oute poly kaloi mathites oute poly dimofileis kai episis itan gloiwdeis.

    Gia ton pampo kai ton mauridi den tha diafwnisw omws.

    Dystyxws oi epidoseis tis voulis san swma den afinoun perithwrio gia thetiko xaraktirismo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πιο πάνω κείμενο του Blogοδεσπότη Critic όζει φασιστικού ελιτισμού! Κι έχω πλήρη συναίσθηση του τί λεω! Επειδή δεν έκατσε στον Critic [για τους οποίους δικούς του λόγους] η απόφαση της Αντιπολίτευσης στην Βουλή να ψηφίσει σε νόμους κι άλλες προτάσεις νόμου [πέραν του κυβερνητικού νομοσχεδίου] μέσω των οποίων προστατεύεται η πρώτη κατοικία, σ’ αυτό το νέο πόνημα του [έμπλεο κι αυτό ελιτισμού, υπεροψίας και φασίζουσων προσεγγίσεων όπως κι άλλα προηγούμενα του] φκάλλει συλλήβδην όλους τους βουλευτές, αλλά και τους πολιτικούς, βλάκες! Αυτό αποτελεί μια γενικευμένη τοποθέτηση ΤΟΥ την οποία ΟΥΔΟΛΩΣ τεκμηριώνει [δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες θέσεις βουλευτών κι άλλων πολιτικών και με επιχειρήματα να τις απορρίψει], κάτι που υποδηλοί την απουσία επιχειρημάτων από μέρους ΤΟΥ. Οι γενικεύσεις αποτελούν γνώρισμα ανθρώπων που ΔΕΝ χαρακτηρίζονται από συγκροτημένη πολιτική σκέψη και που λειτουργούν πιο πολύ συναισθηματικά και παρορμητικά κάτι που σταδιακά τούς οδηγεί και σε φασίζουσες [έστω και λεκτικές] συμπεριφορές... Ένας υπέρμαχος της αστικής δημοκρατίας [όπως ο Critic] απορρίπτει διαδικασίες που γίνονται στον λεγόμενο “Ναό” της αστικής δημοκρατίας [από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων] γιατί δεν ικανοποιούν τις δικές του επιθυμίες ή απαιτήσεις... Και παρεμπιπτόντως η Βουλή ΔΕΝ αποτελεί ένα ομοιογενές [πολιτικά και ιδεολογικά] σώμα, όπως προσπαθεί να υποβάλει μέσα από το σύγγραμμα του, για να συγκρίνεται η Βουλή σαν σώμα με την [όποια] Κυβέρνηση...

    Εδώ να σημειώσω ότι αν ο Πρόεδρος είχε πραγματικά τη διάθεση να διαπραγματευτεί με την Τρόικα [για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας] θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις νομοθεσίες που πέρασε από τη Βουλή η Αντιπολίτευση για να στηρίξει προ πάντων πολιτικά ένα τέτοιο αίτημα... Όμως είναι προφανές ότι ΔΕΝ έχει τέτοιες προθέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλα ρε κοπελλια απο ποτε ο άριστος μαθητής ήταν υποδειγμα εξυπνάδας;

    Μ.αρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δώστε τον ορισμό της "εξυπνάδας".

    Βαθμοί: 3.14159265359

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anef orion To na apokaleis kai na thewreis kapoio vlaka den xwra sizitisi. Den tha sizitisoume an o A i o B einai vlakas. Egw lew oti einai esy oxi. Den mporeis me epixirimata na to apodei3eis. Kai nai egw nomizw oti oxi mono einai vlakes alla panivlakes. Esy diafwneis. Ok. Xaraktirise me opws theleis

    Episis symfwnw me anwnimo. Apo pote o kalos mathitis thewreitai kai e3ypnos. Eprepe na to pw sto keimeno.

    Kai telos na pw sto agrino oti gia mena vlakas einai autos pou epaneilimena pernei vlakistikes apofaseis. Me liga logia o kyprios vouleftis. Kai den milw mono gia tin teleutaia apofasi. O orismos tis e3ypnadas einai pio dyskolos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Critic,

      Επανέρχομαι [αναγκαστικά μετά το απαντητικό σχόλιο ΣΟΥ] για να πω ακόμα δυο λόγια, αλλά θα προσπαθήσω να μην το επαναλάβω, για τουλάχιστον αυτήν την ανάρτηση. Βασικά επιμένεις στην ίδια τακτική και συμπεριφορά [με γενικεύσεις] που κάνει την όποια συζήτηση αδύνατη... Τουλάχιστον παραδέχεσαι να ορίσεις τι εστί βλακεία [αλλά και εξυπνάδα], παρ’ όλα αυτά όμως, εξακολουθείς να αυθαιρετείς αποκαλώντας ανθρώπους βλάκες [όποιοι και να είναι αυτοί] χωρίς να επιχειρηματολογείς ή/και να τεκμηριώνεις τη θέση ΣΟΥ... Έτσι έκρινες ΕΣΥ, ή όπως χαρακτηριστικά λαλείς «Den tha sizitisoume an o A i o B einai vlakas», δείγμα κι αυτό μιας φασίζουσας νοοτροπίας… Άσε που σκίζεις από διαλεκτική: «gia mena vlakas einai autos pou epaneilimena pernei vlakistikes apofaseis» --- Μα καλά, τι αποφάσεις θα έπαιρνε, έξυπνες;

      Τέλος και μια κουβέντα για τους έξυπνους μαθητές: Ο έξυπνος μαθητής είναι συνήθως και άριστος [αν δεν τυγχάνει αν είναι ολίγο τι τεμπέλης], όμως ο άριστος μαθητής ΔΕΝ μπορεί να είναι βλάκας, αν και μπορεί να έχει επιμέρους αδυναμίες σε συγκεκριμένα μαθήματα. Δηλ. μπορεί να είναι καλός στα στις φιλολογίες και τα παρεμφερή, αλλά κακός σ’ αυτά των φυσικών επιστημών, ή αντιστρόφως... Αυτό δεν είναι ούτε θέμα βλακείας, αλλά ούτε και εξυπνάδας...
      Εκείνο που λέει ένας φίλος [που διετέλεσε και κάτι φεγγάρια εκπαιδευτικός], είναι ότι οι άριστοι μαθητές γίνονται συνήθως εξαιρετικοί υπάλληλοι...

      Ευχαριστώ για τη φιλοξενία...

      Διαγραφή
  8. Να σας δώσω έναν πολλά απλόν ορισμόν του έξυπνου που ίσως να καλύφκει τους παραπάνω σας: έξυπνος είναι αυτός σκέφτεται σαν εμέναν :))) Όποιος διαφωνεί με μέναν να το πεί :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ok αφού γενικεύw θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν



    1960: Μας δίνεται η ανεξαρτησία και ιδρύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε 3 χρόνια εκδιώκουμε τους τούρκους τους απομονώνουμε νομιζόμενοι ότι θα περάσει το δικό μας.



    63-74: Δύο φορές είχαμε παραλίγο εισβολή από την Τουρκία η οποία αποτρέπεται την τελευταία στιγμή αλλά δεν παίρνουμε το μήνυμα.



    74: αποφασίζουμε να κάμουμε πραξικόπημα στον εκλεγμένο πρόεδρο διαταράσσοντας τις ισορροπίες και δίνουμε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει.



    74-75: Μας δίνονται διάφορες ευκαιρίες για να αποδεχτούμε διζωνική ομοσπονδία και γρήγορη λύση. Εμείς παρά τις προειδοποιήσεις αρνιόμαστε να αποδεχτούμε τα δεδομένα της εισβολής και μιλούμε για πολυζωνική, καντόνια και μακροχρόνιο αγώνα. Αποτέλεσμα η ίδρυση του ψευδοκράτους και η παγίωση του χάρτη ως έχει σήμερα.



    Δεκαετία 80-90: δεχόμαστε αμέτρητα λεφτά από την δύση ιδρύουμε ουσιαστικά την Κυπριακή δημοκρατία από την αρχή και δημιουργούμε το τέρας της κρατικής μηχανής. Πλουτίζουμε όλοι χωρίς να παράγουμε τίποτα από μια ουσιαστικά και μόνο ακμάζουσα βιομηχανία (τουρισμό).

    Δεν κάνουμε τίποτα για να εκσυγχρονίσουμε αυτή την βιομηχανία. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων (ανεξαρτήτως τι λένε) βασίζεται για 40 χρόνια αποκλειστικά στο sunny Cyprus. Δεν γίνεται τίποτα με αποτέλεσμα να καταλήξεις σήμερα με ένα παρωχημένο προϊόν το οποίο ελκύει στην πλειοψηφία του φτηνούς all inclusive τουρίστες και έχει να προσφέρει θάλασσα και αηδιαστικές (τύπου Flintstones) μπυραρίες. Πλάνο; Προφανώς υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Αποτέλεσμα; Ζοφερό το μέλλον για την βιομηχανία.



    Προσφέρθηκε ακόμα μια ευκαιρία το 2004 και την απορρίψαμε (ηχηρά) χωρίς ουσιαστικά να την διαπραγματευτούμε. Όποιος υποστηρίζει ότι ο Τάσσος διαπραγματεύτηκε είναι εκτός πραγματικότητας. Αποτέλεσμα γυρίζει η κοινή γνώμη στο εξωτερικό εναντίον μας (για πρώτη φορά) οι Τ/Κ κερδίζουν ταυτότητες, διαβατήρια της ΕΕ και όλα τα προνόμια ενός Κύπριου/ευρωπαίου πολίτη και φυσικά οι Ε/Κ τίποτα.



    Στο μεσοδιάστημα δημιουργείς ακόμα μια βιομηχανία αυτή των υπηρεσιών. Σε 15 χρόνια όμως, η χωρίς πλάνο και όραμα πολιτική μας αλλά και η απληστία μας την οδηγεί από το peak στον μετά κουρέματος θάνατο.



    Από ακμάζουσα (τάχα) οικονομία καταλήγουμε στο μνημόνιο και γινόμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ όπου γίνεται κούρεμα καταθέσεων.



    Καταστρέφεις τον μόνο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της χώρας (ανατινάζοντας τον κατά λάθος με εκρηκτικά) ρίχνοντας την χώρα στον μεσαίωνα για 3 μήνες. Και για κερασάκι μετά την χρεοκοπείς.



    Το 2014 έχεις ακόμα υδατικό πρόβλημα και εφαρμόζονται πολιτικές τύπου αποκοπής νερού ενώ για παράδειγμα στο Ντουμπάι στην έρημο έχουν χιονοδρομικό κέντρο.



    Με την δική σου λογική έχοντας υπόψη τα πιο πάνω δικαιούμαι να τους αποκαλώ βλάκες; Στο κάτω κάτω για ότι καλό ή ότι κακό συμβαίνει σε μια χώρα ευθύνεται το πολιτικό και παραπολιτικό της σύστημα. Εκτός αν είσαι και εσύ της άποψης ότι για όλα τα πιο πάνω φταιν οι ξένοι. Δεν θα σοκαριστώ πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ta lathi mporei na ginontai apo agnoia, efthinofovia ktl. Otan omws auta ta lathi einai synexomena kai epanalamvanomena tote NAI einai vlakeia.
    O kathenas oti thelei mporei na nomizei. Gia mena einai ena matso ilithioi vlakes kairoskopoi ekmetalleutes laikistes axristoi. Kai nai oloi exoume tous politikous pou mas a3izoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς ποιος είπε ότι κάνουν λάθη; Αυτοί μας κυβερνούν και φροντίζουν πρώτα για το συμφέρον το δικό τους και των κομμάτων τους. Κάνουν ότι κάνουν για το δικό τους καλό και όχι το δικό μας. Μπορεί να είναι πολλά πράγματα αλλά βλάκες δεν είναι.

      Οι βλάκες είμαστε εμείς που τους ψηφίσαμε και τους επιτρέπουμε να τρώνε να πίνουν και να καλοπερνούν εις βάρος μας. Και αν είναι αυτοί ένα μάτσο ηλίθιοι και βλάκες, τότε εμάς που μας κυβερνούν και μας κάνουν ότι θέλουν, τι είμαστε;

      Διαγραφή