CYPRUS CRITIC

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Φτάνει πια ξερόλες δικηγόρους

Καταρχήν να σας πω ότι έχω ένα κόλλημα με τους δικηγόρους. Όχι τους δικηγόρους που κάθονται στο γραφείο τους και εξασκούν δικηγορία. Με τους ξερόλες δικηγόρους έχω το πρόβλημα τζαι εν πολλοί. Ειδικά στην Κύπρο όπου η δικηγορία θεωρείται το ιερό επάγγελμα. Κάτι σαν παπάς της εκκλησιάς ας πούμε. Στην Κύπρο η δικηγορία έβγαλε όλα τα «μεγάλα κεφάλια» της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Στην βλακονησίδα ο δικηγόρος μπορεί να κάμει τα πάντα. Να νομοθετήσει, να ασκήσει οικονομική πολιτική, εσωτερική, εξωτερική. Τα πάντα. Είναι ειδήμονες σε όλα και δεν συμμαζεύονται.

Sorry αλλά για μένα τούτα εν μαλακίες. Ο καθένας με τον τομέα του τζαι με την ειδικότητα του. Ο οικονομολόγος θα έπρεπε να ασκεί την οικονομική πολιτική του κράτους και ο δικηγόρος να λαλεί τις παρλαπίπες του στο δικαστήριο. Όπως ο οικονομολόγος εν κατεβαίνει μες το δικαστήριο τζαι να πορτίζει έτσι τζαι ο δικηγόρος εν πρέπει να μας μιλά για οικονομική πολιτική. Και σίγουρα δεν πρέπει να είναι πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής. Α; Διαφωνείτε;

Γιατί ένας δικηγόρος, γόνος δικηγόρου, αδελφός δικηγορίνας, από δικηγορική οικογένεια δηλαδή να μου ασκεί εμένα οικονομική πολιτική. Γιατί; Ήρτε ποττέ κανένας οικονομολόγος στο γραφείο σου τζαι να νεκατωθεί με τες υποθέσεις του Μιλόσεβιτς ας πούμε (απλό παράδειγμα); Οι εν ήρτε. Αρα γιατί μπαίνεις εσυ στα τεράφκια άλλων τζαι λαλείς πελλάρες. Ειδικά τωρά που έλειπε και ο συμβουλάτορας σου. Άφηκε σε μόνο σου μια εφτομάδα τζαι εφκάλετε τζαι νομοσχέδιο με το άλλο το σιαχίνι τον στιλλομαθκιασμένον του ΔΗΣΥ. Είπαν να μειωθεί το κόστος των μεταβιβαστικών τελών στα ακίνητα κατά 50% σε περιπτώσεις που δεν καταβάλλεται ΦΠΑ και κατά 100% εκεί που καταβάλλεται ΦΠΑ. Ναι ακούεται ωραίο στον κόσμο και όλοι θα πουν μάνα μου τι καλός ο Νικολάκης και τι φιλεύσπλαχνος ο Φούλης. Το θέμα ρε είναι αν εν εφαρμόσιμο τζαι οϊ αν ακούεται καλό. Και δεν είναι εφαρμόσιμο.


Μα νομίζετε ρε ότι το πρόβλημα της κτηματικής αγοράς στην Κύπρο είναι τα μεταβιβαστικά τέλη; Νομίζετε ότι ο κόσμος δεν αγοράζει γιατί πέφτει του ακριβή η φορολόγηση; Νομίζετε ειλικρινά ότι πουλιούνται 500-600 κομμάτια τον μήνα για τούτο τον λόγο; Και ότι αν μειωθεί ή φύγει αυτό το τέλος θα αναθερμανθεί η αγορά; Πιιιιιιι...Εν για αυτό που είσαι δικηγόρος τζαι οϊ οικονομολόγος Νικ.

Η αγορά είναι νεκρή για ένα και απλούστατο λόγο. Έλλειψη ρευστότητας και υπερδανεισμός των νοικοκυριών. Δεν παίζει ρόλο χρυσέ μου αν μειώσεις κατά 15-20,000 χιλιάδες την τιμή ενός ακινήτου από την στιγμή που έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει η ρευστότητα να αγοράσει ο κόσμος αυτό το ακίνητο. Και δεν υπάρχει γιατί δεν δανείζουν οι τράπεζες. Εν πα να φακκάς κουρτουμπέλλες που δαμέ ως την Στράκκα πάλε δάνεια εν θα δεις.

Οι λόγοι διάφοροι. Θα αναλύσω δύο τρεις πολύ σημαντικούς κατά την άποψη μου.
Πρώτο και πιο σημαντικό είναι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος η οποία μειώνεται μήνα με τον μήνα. Το έγραψα και σε προηγούμενο πόστ. Από τα 9δις πλεόνασμα (Καταθέσεις-Δάνεια) που είχαμε τον Μάιο φτάσαμε τα 3.5δις τον Αύγουστο. Ναι για έτσι φυγή καταθέσεων μιλούμε. Άρα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές και την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι ξένοι όσο αφορά την βιωσιμότητα των Κυπριακών τραπεζών νομίζεις ότι θα υπάρχει πιθανότητα αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων μέσω αυξημένης δανειοδότησης; Seriously; Δαμέ βουρούν τζαι εκλιπαρούν τους ξένους καταθέτες να μεν τα φύουν τα λεφτάκια τους να τα πάρουν στην Μάλτα η ξέρω γω που αλλού τζαι εσύ νομίζεις ότι η έννοια τους εν να δώσουν νέα δάνεια;

Δεύτερο και πιο σημαντικό ακόμα είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Αυτό είναι μια φόρμουλα η οποία διαιρεί τα ίδια κεφάλαια ενός οργανισμού (Tier1+Tier2) με το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου με βάση το ρίσκο των δανείων. Ορίζει ουσιαστικά ένα ποσοστό κεφαλαίου που θα πρέπει να έχει ο οργανισμός για να θεωρείται safe και βιώσιμος με βάση το δανειακό του χαρτοφυλάκιο (την έκθεση (exposure) δηλαδή)

(Tier 1 capital + Tier 2 capital)/ Risk weighted assets,
όπου assets θεωρούνται τα δάνεια της τράπεζας.

Αυτό το ρίσκο προσδιορίζεται ανάλογα με την κλάση του προϊόντος. Ο κανονισμός λέει ότι αυτή η αναλογία θα πρέπει να διατηρείται πάνω από 8%. Ένα παράδειγμα ας πούμε είναι το εξής.

Μια τράπεζα έχει ίδια κεφάλαια 5εκ. Στο χαρτοφυλάκιο της διατηρεί 170εκ σε στεγαστικά δάνεια και 30εκ επενδυμένα σε κρατικά ομόλογα. Τα στεγαστικά δάνεια έχουν επικινδυνότητα (risk weight) 35%. Δηλαδή μέτρα μόνο το 35% τους σε αυτό τον υπολογισμό. Τα κρατικά ομόλογα από την άλλη έχουν επικινδυνότητα 0% άρα δεν μετρούν. (εν τούτες οι βαθμολογήσεις που μας εκαταστρέψαν. Ακου 0% risk)
Άρα αυτή η τράπεζα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8.4% (5/((170*35%)+(30*0%))). Άρα είναι μέσα στα πλαίσια. Τώρα εάν θα δώσει επιπρόσθετα στεγαστικά δάνεια τότε αυτό το ποσοστό θα πέσει (αφού ανεβαίνει ο παρονομαστής) και η τράπεζα θα αναγκαστεί να βρει επιπλέον κεφάλαια. Άρα θα πρέπει να κάνει αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τα επιπρόσθετα δάνεια που θα δώσει. Αγγούρι του πίγγου.

Τρίτο και επίσης πολύ σημαντικό είναι το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων. Οι τράπεζες μας κρατάνε περίπου 5δις (λίγο περισσότερα). Με ένα κούρεμα 50% των Ελληνικών ομολόγων οι τράπεζες ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Το κούρεμα σημαίνει ότι θα αποπληρωθεί μόνο το 50% της αξίας των ομολόγων που κρατάει ο οργανισμός. Το άλλο 50% θα περάσει στα βιβλία ως ζημιά. Η τράπεζα Κύπρου ας πούμε μπορεί να κάμει τζαι 800εκ ζημιά από το κούρεμα. Άρα θα χρειαστεί έξτρα κεφάλαια αφού οι ζημιές στο τέλος του χρόνου αφαιρούνται από το κεφάλαιο. Άρα θα χρειάζεται περισσότερο κεφάλαιο για να καλύψει το δανεικό της χαρτοφυλάκιο (το υφιστάμενο) και να διατηρήσει τον δείχτη σε επιτρεπτά επίπεδα. Με τα δεδομένα αυτά νομίζετε ότι η Κύπρου θα επιθυμεί αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της όταν την δεδομένη στιγμή (με το κούρεμα) όσο και θα μπορεί να καλύψει τα υφιστάμενα.

Τέταρτο εν καιρό κρίσης δεν αφαιρείς εισοδήματα από την κυβέρνηση. Όσο σκατά τζαι να τα κάμαν ως τωρά (και μιλούμε για πολύ σκατό) σε τούτο βρίσκω του δίκαιο του Καζαμία. Η αναθέρμανση που ονειρεύεται ο δικηγορο-οικονομολόγος δεν μπορεί να έρτει έτσι. Η ανάκαμψη του κλάδου θα έρτει μόνο με αυξημένη ρευστότητα και δανεισμό από τις τράπεζες. Και φυσικά με μείωση επιτοκίων. Έτσι πράμα όμως είναι όνειρο θερινής νύχτας στην Στράκκα υπό τις περιστάσεις. Αν θέλεις να εφαρμόσεις αυτό το μέτρο περιμένεις να περάσει η φουρτούνα, να ποκάτσουν τα πράματα, να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά έτσι ώστε να επιστρέψει και η ρευστότητα. Τότε βλέπουμε.

Και εισηγήσεις του τύπου «θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει στην εφαρμογή της πρότασης για ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών. Θα δοθεί έτσι εύλογος χρόνος για να έρθει με τη φορολογική μεταρρύθμιση για τα ακίνητα και από την άλλη θα δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτων» τις θεωρώ επιεικώς ΗΛΙΘΙΕΣ. Τι σημαίνει ρε δοκιμαστική περίοδος για φορολογία. Μιλούμε σοβαρά τωρά οξά μιλούμε για να μιλούμε. Το σενάριο αυτό θα ωθήσει λογικά αυτούς που έχουν ήδη το χρήμα, να ξοδέψουν σε αγορές οι οποίες θα δείξουν μια ψευδή εικόνα ανάκαμψης αυτούς του έξι μήνες. Αυτή η ανάκαμψη όμως δεν θα είναι βιώσιμη αλλά παροδική γιατί το χρήμα είναι περιορισμένο. Χρειάζεται ρευστότητα και όχι αλλαγή νομοθεσίας. Προς το παρών τουλάχιστο.

Για αυτό σας λέω. Οι δικηγόροι να πάτε στα γραφεία και τα δικαστήρια σας και να αφήσετε την οικονομία στους οικονομολόγους. Τζαι στην τελική αν εθέλετε τόσο πολλά να γίνετε οικονομολόγοι τζαι είσιετε το καημό ας μεν εσπουδάζετε ότι σας ελάλεν ο παπάκης σας. Ατε πιον τζαι κανεί.

9 σχόλια:

  1. Πρέπει να παραδεχτείς όμως, πως χαμηλότερη τιμή = μεγαλύτερη ζήτηση, άρα ορθή η θεωρία.

    Αυτό φυσικά ισχύει και για την τιμή των ακινήτων, αλλά και για την τιμή των χρημάτων. Η οποία βεβαίως όλο και ανεβαίνει, άρα δεν υπάρχει έκπληξη στο γεγονός πως η ζήτηση για άλλα αγαθά είναι μειωμένη. Οι τράπεζες χτίζουν άμυνα αυξάνοντας τα επιτόκια..

    Η Τράπεζα Κύπρου μάλλον είναι εντάξει με την επάρκεια της. Η Λαϊκή σούζεται, και αυτό είναι φανερό και στο παζάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιγράφω ένα σχόλιο που άφησα στου λινοπάμπακου:

    Άκουσα τον Πλατύ τον οικονομολόγο (ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ) να ζητά έμμεσα την παραίτηση του Ορφανίδη.

    Επίσης τωρά που θωρούμε το τσουνάμι που επροκάλεσε η μαλακία των ΔΣ των τραπεζών, εθυμήθηκα το ανέκδοτο τον Νικόλα που σαν πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών πρέπει να αφιέρωσε παραπάνω χρόνο στον ιερό του αγώνα για να μετατρέψει την Αγγλική Σχολή σε ιδιωτικό φέουδο της εθνικιστικής ελίτ :) παρά στο να προστατέψει την οικονομία στο θέμα των τραπεζών.

    Ακόμα τζαι σήμερα κάμνει νομοσχέδια να διορίζετε το Δ.Σ. του σχολείου που τον πλήρες χειραγωγημένο που λλόου του Σύνδεσμο γονέων. Παρακάμπτοντας το πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας Τορναρίτη που αντιπροσωπεύκει την φιλελεύθερη δεξιά η οποία σαφώς έσιει άλλον όραμα για το σχολείο που φοιτούν πολλά που τα βλαστάρια της….

    matilta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τζαι για τo background γράφει ο κοριός του "Πολίτη":

    "Απ’ ότι διάβασα στον Τύπο, προωθείται νομοθεσία για την αλλαγή του τρόπου διορισμού του συμβουλίου του English School, με πρωτοβουλία του Νικόλα Παπαδόπουλου και με τη στήριξη όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ.
    Αιτιολογώντας το νομοσχέδιο, τα κόμματα αναφέρονται στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του τρόπου διορισμού του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου με συμμετοχή στην διοίκηση των συνδέσμων γονέων και των συνδέσμων αποφοίτων.
    Τα επιχειρήματα ακούγονται αθώα. Όμως, ένας τέτοιος νόμος δεν θα ψηφιζόταν αν οι συνδέσμοι των γονέων και των αποφοίτων δεν διεξήγαγαν ιερό αγώνα για την …ελληνικότητα του English School .
    ***
    Τόσα χρόνια ήταν καλό το English School. Τόσο καλό που ακόμη και οι ακραιφνείς ελληνολάτρες εφοδίαζαν τα παιδιά τους με αγγλική παιδεία.
    Από τότε που επέστρεψαν τα Τουρκάκια είναι που ξίνισε. ‘Ένα δικοινοτικό σχολείο και δεν μπορούμε να το αντέξουμε και θα ιδρύσουμε δικοινοτικό κράτος.
    ***
    Τα νήματα για να κάνουν το English School αγγλόφωνο Παγκύπριο τα κινεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά πήρε και το ο.κ. του «νούσιμου» ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο των εξετάσεων που πρέπει να δώσει στο Παπαδοπουλικό ΔΗΚΟ. Κι έχουμε ακόμα 16 μήνες μέχρι το 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @critic μια απορία...όντως οι καταθέσεις πήγαν στα 3,5δις;;; Και μια διαφωνία... Του Κίκη να του αυξήσουν τα έσοδα ΜΟΝΟ όταν μειώσει τα κρατικά έξοδα... Κατά τα άλλα πολύ καλή ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να αγιάσει και μια φορά το στόμα σου!

    Α και ο άλλος λόγος που η αγορά δεν έχει ρευστό είναι επειδή καμιά εικοσαριά όμιλοι εταιρειών δεν πληρώνουν τους πιστωτές τους, ενώ δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

    @strovoliotis: Οι ντιβέλοπερς να κατεβάσουν λιγο τα ΥΠΕΡκέρδη τους αμαν θέλουν να ξεπαγώσουν την αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Strovoliotis: Μα εν διαφωνώ με την ορθότητα της θεωρίας. Διαφωνώ με το timing της. Την δεδομένη στιγμή δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτε λόγω μειωμένης ρευστότητας, Μόνο μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη χωρίς διάρκεια. Έτσι νομίζω εγώ τουλάχιστον.

    @ Πεκάτσα: Το σύνολο καταθέσεων τον Αύγουστο ήταν κοντά στα 70δις. Η διαφορά μεταξύ συνόλου καταθέσεων και δανείων έπεσε στα 3,5δις από τα 9. Βασικά η πλεονάζουσα ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Πολλά επικίνδυνο.

    @ Καισι: την κύρια ευθύνη νομίζω την έχουν οι τράπεζες γιατί από το 2009 όταν και φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αγορά ακινήτων εψόφησε οι τράπεζες έδιναν περιόδους χάριτος σε ούλλους τούτους τους αλεξιπτωτιστές ντιβέλοπερς. Άρα που την στιγμή που τούτοι εν είχαν δόση να πληρώσουν εν εριφκαν ούτε τις τιμές κάτω.
    Τότε οι τράπεζες μας ενομίζαν ότι έχουν τόση ρευστότητα που θα εμπορούσαν να απορροφήσουν την κρίση των ακινήτων χωρίς να πέσουν ουσιαστικά οι τιμές. Μαλακίες όμως...Τωρά να τους δω που εννα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα εγώ εν γιαυτόν που εμίλησα για Υπέρ-κέρδη.

    Αμαν δεν έχεις να πληρώσεις δόση κατέβασε την τιμή πιο κάτω και ας μεν βκάλεις τόσα όσα υπολόγιζες. Τις δόσεις εννα τες καλύψεις πάντως.

    Εμένα ΟΛΟΙ οι φίλοι μου θέλουν Πολλά να αγοράσουν, αλλά δεν μπορούν λόγω τιμών.
    Αν εππέφταν θα αγόραζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεν ανησυχείς kaisi τζαι τωρά που έννα πρέπει να αντλήσουν το λιγότερο ακόμα 3δις κεφάλαιο οι τράπεζες έννα πρέπει να καλύψουν κάποιο που τούτο με κέρδη. Άρα θα αρχίσουν οι πιέσεις και στους βλακοντιβέλοπερς να πουλήσουν για να ξεχρεώσουν η να αρχίσουν να πληρώνουν δόση.
    Τελείωσαν τα ψέματα τζαι το περιπαιξιμο με την χαλιναγώγηση της αγοράς που είδαμε τα τελευταία 3 χρόνια.

    Nobody is bigger than the market. Ούτε ακόμα και η Λαϊκή και η Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Strovolioti xamilies times = megaliteri zitisi otan iparxi i reustotita. Apo auto to metro oi monoi pou tha epofelithoun pale, entsini pou vastoun... kata talla mpravo sto nic kai ston stilomathkiasmeno na tous psifisoume voithoun ton kosmo. Critic polla kalo post
    Bonnie

    ΑπάντησηΔιαγραφή