CYPRUS CRITIC

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς τίτλο

Προσπαθώ πλέον να μεν γράφω πολλά πολλά για πολιτική και οικονομία στο blog. Και γιατί να γράψω τζαι τι να πω άλλωστε; Ποιος ο σκοπός;
 
Η πολιτική είναι στο χειρότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Με ένα πρόεδρο ανίκανο από κάθε άποψη και έναν ουρανοκατέβατο κομματόσκυλο (τον Μαλά) υποψήφιο που προσπαθεί να τον αντικαταστήσει. Παράλληλα έχουμε και έναν συμφεροντολόγο, επικίνδυνο υποψήφιο (Λιλλήκα) που όλως παραδόξως μπορεί να συγκεντρώσει και άνω του 10% του εκλογικού σώματος αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ένα τεράστιο ποσοστό αυτού του λαού είναι όντως.....ηλίθιοι να το πώ; Δεν ξέρω; Τα σχόλια δικά σας.
Και τέλος έχουμε ένα υποψήφιο ο οποίος γκρέμισε σε 6 μήνες αυτά που έχτιζε για οκτώ χρόνια. Πήγε αντίθετα με κάθε αρχή του και συνεργάστηκε προς απογοήτευση όλων αυτών που τον πίστεψαν με το ΔΗμοσιο ΚΑμπαρέ της Κύπρου. Με βάση τα πιο πάνω λοιπόν γιατί να ασχοληθώ και τι να γράψω για την πολιτική;
 
Για την οικονομία από την άλλη ότι είχα να γράψω έγραφα το τότε που ίσως να έπιανε τόπο. Που το 2010 ως τζαι το καλοκαίρι. Τώρα τι να πεις πλέον; Η ανικανότητα του προέδρου και του περίγυρου του είναι απερίγραπτη. Ο άνθρωπος διοικεί μια χρεοκοπημένη χώρα και η έννοια του είναι να πάει στα συμβούλια των Ηνωμένων Εθνών τζαι να κορτώνει στες παρελάσεις ενώ η Τρόικα παρακαλά τον να τους παραδώσει τις αντιπροτάσεις του.
 
Τζαι αντί αυτού τούτος κωλυσιεργεί τζαι στο τέλος θα τους παραδώσει ένα μάτσο ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Sorry αλλά μόνο έτσι μπορώ να τες χαρακτηρίσω. Γιατί ρε άσχετε αν πέρσι έτσι καιρό είχες τα καρυδάκια να κόψεις έστω και λίγα από τα χοντρά βόδια (τους υψηλόμισθους) του δημοσίου τώρα δεν θα είμαστε σε αυτή την θέση. Αλλά εσύ πέρσι αντί αυτού περνούσες μέτρα ανύπαρκτα και έστελνες ταυτόχρονα τα παιδιά σου να διαδηλώσουν έξω από την βουλή εναντίον των μέτρων που εσύ ο ίδιος αναγκάστηκες να προτείνεις. Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμιο πρώτο. Μόνο στα έργα που ελαλούσαμεν τζαι παλιά. Κάτι όπως το «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» με την Βουγιουκλάκη που διαδήλωνε έξω από το εργοστάσιο του ίδιου της του παπά. Κωνσταντάρα μου εσύ.
 
Αλλά ακόμα τζαι τωρά ρε γαμώτο δεν στάθηκες στο ύψος των περιστάσεων. Από αυτά που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής εσύ αντί να επικεντρωθείς στις περικοπές συγκεντρώθηκες στους φόρους. Άφησες το εφάπαξ το δικό σου και των αρχι-κυβερνητικών αφορολόγητο, και αύξησες τον φόρο ακίνητης περιουσίας χωρίς να σκέφτεσαι ότι αυτό θα προκαλέσει την ολική κατάρρευση των τιμών. Θα αυξήσεις επίσης ΦΠΑ, τιμές τσιγάρων, ποτών ενώ αφήνεις την ΑΤΑ παγοποιημένη με την ίδια φόρμουλα, με μόνη προϋπόθεση να μην πληρώνεται όταν η οικονομία είναι σε ύφεση.
 
Και ρωτώ εγώ ο άσχετος. Ποιος ο σκοπός της ΑΤΑ ρε; Είναι όντως εκεί για να προστατεύει τους μισθωτούς από τον πληθωρισμό στα βασικά αγαθά; Υποτίθεται πως ναι. Πως γίνεται λοιπόν να πληρώνεται στο σύνολο του μισθού, ανεξαρτήτως ύψους μισθού; Πως γίνεται ρε; Πόσο ψωμί, γάλα τζαι κωλόχαρτο να γοράσει κάποιος; Είτε πιάνεις 1,000 ευρώ είτε 5,000 την ίδια ποσότητα ψωμιού και γάλατος θα καταναλώσεις και πάνω κάτω την ίδια ποσότητα σκατού θα χέσεις. Άρα γιατί ρε να πληρώνεται ΑΤΑ για οτιδήποτε άνω των 1,000 ευρώ; Η ΑΤΑ δεν εμπήκε τζαμέ ρε χαραμοφάιδες για να παίρνετε εσείς αυξήσεις για τις οποίες δεν δουλέψατε και δεν αξίζετε.
 
Επίσης οι ηπιότερες μειώσεις που προτείνει η κυβέρνηση στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου δεν συνάδουν με αυτές της Τρόικα. Το μόνο όμως που ελπίζω ρε χαραμοφάηδες είναι οι μειώσεις να είναι κάθετες και όχι οριζόντιες. Γιατί αν η πρόταση σας είναι για οριζόντιες τότε.....τι άλλο να πω.
 
Ακόμα όμως και την υστάτη, μετά την χρεοκοπία, η ακυβένρηση Αχριστόφια προσπαθεί να φάει ότι μπορεί. Να σας πω κάτι όμως. Δεν εγλύτωσε τίποτε. Εκρούσετε τα ούλλα.
Και το χειρότερο είναι ότι σας δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία να σώσετε κάπως τα προσχήματα και να συζητήσετε σοβαρά με την Τρόικα. Εσείς όμως θα αντιπροτείνετε από ότι φαίνεται ένα μάτσο μαλακίες. Αποτέλεσμα θα είναι να απορριφθούν εντελώς και στο τέλος να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Τρόικα όπως αυτές διέρρευσαν στον τύπο πριν κανένα μήνα. Με οριζόντιες μειώσεις 15% στους μισθούς και αποκοπή του 13ου. Το κρίμα στον λαιμό σας εσάς τζαι του Χατζηπέτρου.

13 σχόλια:

  1. αποχη τζαι παλε αποχη.
    Ήμουν αντιθετος με το να μην ψηφιζεις γιατι αφηνεις τα κομματα να παιζουν μονοτερμα αλλα δεν μπορώ να υποστηριξω κανεναν πλεον. Ουτε καν με την αμελητέα μου ψήφο. Νιωθω να κολλω που την αηδια που στασσουν. Έφκαλα τζαι τον αποκωδικοποιητή εχει ενα χρονο τζαι ουτε κυπριακα καναλια θωρώ. Ναν καλά η νοβα, ζω στον κοσμο μου. Από ό,τι θωρώ εχει και αλλους που εκοψαν την (τηλεοπτική) επαφή με τον σουρεαλισμό.

    Πολλά καλό κείμενο.
    Αν εχεις χρονο, αναλυσε μου λίγο την "αλλαγη" του αναστασιάδη που αναφερεις.

    μ.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε χωρίς να το θκιεβάσω ούλλο γιατί εν τζαι μια φαουσα σελίδες θυμούμαι ότι ξεχώρισα μερικά σημεία:


      Συμφωνεί ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ή κοινές θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν άνω του 75% του εκλογικού σώματος να θεωρούνται δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τούτο λαλεί το ο άνθρωπος που έλεγε ότι το εθνικό συμβούλιο είναι ανούσιος θεσμός και μάλιστα αποχώρησε και επί Τάσσου.
      Φυσικά ο συναγερμός έχει άνω του 25% του εκλογικού σώματος άρα ποτέ και καμία απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική για τον ίδιο εκτός αν στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του μετά τις βουλευτικές πιάσει πιο κάτω.


      Για το κυπριακό αποκλείεται η όποια μορφή επιδιαιτησίας, και χρονοδιαγραμμάτων. Εγώ θυμούμαι τον να λαλεί ότι η Ευρώπη τζαι ούλλος ο κόσμος εβαρέθηκε μας τζαι τούτη η επιμονή μας για αποκλεισμό χρονοδιαγραμμάτων δεν είναι παραγωγική.


      Δηλώνει ότι η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική και οι αρχές του σχέδιου Ανάν, απορρίφθηκαν. Έτσι η επαναφορά του ίδιου σχεδίου ή με φραστικές ή διακοσμητικές αλλαγές ή μιας παραλλαγής του σχεδίου δεν είναι αποδεκτή.


      Στην οικονομία δεν άκουσα ΤΙΠΟΤΕ για μείωση του κρατικού μισθολογίου, φορολόγηση του εφάπαξ, αφαίρεση συντάξιμων ωφελημάτων, πλήρη συνεισφορά των δημόσιων υπαλλήλων στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, εναλλαξιμότητα. Τα τελευταία 4 χρόνια ακούμε τα πιο πάνω από τον ΔΗΣΥ ενώ τωρά εξιχάσαν τα.

      Στο πρόγραμμα τους γίνεται μόνο αναφορά στην 1. συνεχή διόγκωση του δημόσιου τομέα, που κάθε χρόνο απορροφά όλο και μεγαλύτερο μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, και 2. στην αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, λόγω αναποφασιστικότητας, αποφυγής ανάληψης ευθύνης....Δηλαδή αόριστες παπαριές


      Τέλος εξίσου σημαντικό η δήλωση ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί που είναι εθνικά και κοινωνικά επωφελείς, πρέπει να στηριχθούν, να εξυγιανθούν και να καταστούν πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και όχι να ιδιωτικοποιηθούν!!!!!!!!!!!!!!!!
      Βάλουν όμως ένα σημείωμα που λαλεί ότι όταν η ανάμειξη του κράτους αφορά τομείς καθαρά επιχειρηματικής υφής, θα εξεταστούν μακριά από απόλυτες προσεγγίσεις, το ενδεχόμενο μετοχοποίησης, εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ή αποκρατικοποίησης.
      Τι σημαίνει τούτο; ότι που έννα έρτει η ώρα έννα ιδιωτικοποιήσουν ΑΗΚ και ΑΤΗΚ βάση του τελευταίου τζαι να φύει το ΔΗΚΟ που την συγκυβέρνηση; Βλακείες

      Διαγραφή
  2. @ Μ.Χ. Φιλε σωμφωνω σχεδον με ουλες σου τες αποψεις εχτος που μια... την αποχη! Φιλε ειμαι της αποψης οτι η λευκη ψηφος ειναι καλυτερη που την αποχη, επειδη δειχνουμε σε τουτους τους μαλακες οτι δεν τους εχουμε καθολου εμπιστοσυνη και πως αρνουμαστε να τους ψηφισουμε. Δειχνουμεν πως κοφτει μας αρκετα ετσι ωστε παμε ως τζαμε για να τους το δειξουμε. Ενω με την αποχη διουμεν τους την ευκαιρια να πουν πως εχει και μερικους που δεν φακουν για τα κοινα!!

    Ψηφιζω λευκο για μια καλυτερη Κυπρο :)

    Omorfi Kypros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εθκιάβασα τζαι το κείμενο σου τζαι τις απαντήσεις, επειδή είμαι πάρα πολλά προβληματισμένη ως προς το ποιον θα ψηφίσω. Βασικά απλά επιβεβαιώθηκεν η άποψη μου ότι οι επιλογές μας εν για κλάματα τζαι ότι έχουν τζιάλλοι το ίδιο πρόβλημα με εμένα. Ενταμπου να κάμουμεν τελικά; Ο Φεβράρης εννεν μακριά! :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη χοίρος βέλτιστος. Μη χήραν βάλτης την (αν και πιστεύω εν της χήρας που πρέπει να τη βάλλεις) . Μια χείρα βάλτου την.

    Από τους τρεις, προτιμώ Λιλίκκα.

    i. Δεν πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις με το ψευδοκράτος οδηγούν κάπου παρά μόνο πιο κοντά στις Τουρκικές θέσεις

    ii., η διαχείριση του φυσικού αερίου πρέπει να αποτελεί κρατική υπόθεση και όχι δικοινοτική διευθέτηση.

    iii. Το θέμα των Βάσεων είναι πολύ σοβαρό και ας αφήσουμε τις παπαριές περί συνθήκες εγκαθίδρυσης, grand children κτλ.

    iv. Το ΑΚΕΛ έκαμεν τα πούττους και το ΔΗΣΥ για δύο χρόνια μούγκωνε

    v. H διαχείριση της οικονομίας δεν πρέπει να αφήνεται είτε στους ιδεολόγους των επιδομάτων είτε στους οπαδούς της χαλάρωσης των πλαισίων της αγοράς.

    Και ο Λιλλίκκας έχει τη φωλιά του χεσμένη. Και ο Λιλλίκκας έχει να αντιμετωπίσει ισχυρισμούς αναφορικά με στημένα κοντράτα κτλ.

    Αλλά δεν έχει την κομματική στήριξη των άλλων. Την ασυνέπειά του με το προεκλογικό του πρόγραμμα δεν θα την απορροφήσει κάποιος κομματικός μηχανισμός. Έχει κίνητρο να είναι λιγότερο κακός υποψήφιος από τους άλλους.

    Δυστυχώς μη χείρον βέλτιστον και ετούτη τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Κριτικ,
    ευχαριστώ για την απάντηση. Όπως πάντα είσαι εύστοχος.

    @ Ομορφη Κύπρος,
    πέρα από το ότι, από όσο γνωρίσω, μετρούν το λευκό μαζί με άκυρα,
    Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τις θέσεις των "πολιτικών" για το ποσοστό των λευκών/αποχης, πως το ερμηνεύουν και πως επιχειρούν να το σφετεριστούν/απορροφήσουν. Να κρίνουμε αν όντως έχει διαλεκτική σχέση με την εξουσία. Υποψιάζομαι πως δεν έχει.
    Η αποχή που επικαλούμαι (πλέον) είναι ψυχολογική και όχι πολιτική.

    μ.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ μ.χ. Εχεις δικαιο οτι τα λευκα μαζι με ακυρα μετριουνται, αλλα πιστευω στον συμβολισμο της πραξεις αυτης.

      Οσο για τις θέσεις των πολιτικών για το ποσοστό των λευκών/αποχης... Κουμπαρε εγω προσωπικα πιστευκω πως δεν θα δρωσει το αυτι τους (για να μεν πω στα α.....ια τους!!). Μερικοι εν να μας πουν τις ιδιες μαλακιες για να αυξησουν το ποσοστο (πχ. να κτισουν γεφυρες με τον κοσμο)τζαι αλλοι εν να πουν πως απλα δεν μας κοφτει τζαι να το αφισουν τζαμε το πραμα αφου ετσι ειναι προς οφελος τους!!

      Μακαρι να μπορουσα να απειχα και εγω ψυχολογικα αλλα ακομα δεν ειμαι τοσο Zen :)

      omorfi kypros

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σου, δεν υπάρχει αμφιβολία.
      Σκέφτομαι όμως πως και η λευκή ψήφος ΕΙΝΑΙ ψήφος. Δηλώνεις στον άλλον πως ειμαι εδώ και έλα, πλησίασέ με για να με κερδίσεις. Είναι μια ψευδαίσθηση (όπως και η έγκυρη ψήφος) που μας διατηρεί σε δήθεν επαφή με κάτι που στην πραγματίκότητα δεν μας ανήκει ποτέ και δεν του ανήκουμε όσο και αν "υπακούσουμε".
      Εκτός και αν κατέβεις μόνος σου και ψηφίσεις τον εαυτό σου! Βλακείες.

      Τούτη η συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού είναι άσκοπη. Όπως και αν φκάλουμε την τζεφαλή μας πόξω, έχουμε ανώμαλη πολιτικοποίηση στην κύπρο και διεστραμμένη σχέση με τους "πολιτικούς". Τα πάντα -πράξεις, ιδέες, αντικείμενα- ερμηνεύονται κομματικά. (βέβαια το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν η κοντόφθαλμη κομματοποίηση του Εθνικού και τώρα της Οικονομίας. Και στα δύο αποτύχαμε.) Από την φετιχιστική προσωπολατρία του μακαρίου και του γρίβα καταλήξαμε στον αυτισμό ενός "κομμουνιστή". Οι δευτερογενείς εθνικισμοί που γέννησαν τα βαλκανικά και τα πέριξ μεσογειακά κράτη δεν επέτρεψαν στο "άτομο" και κατ' επέκταση στο "κράτος" να αναπνεύσουν. Εμείς εχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πουπανοπροίτζι των "ιστορικών συνθηκών". Έτσι ειμαστε επηρρεπείς τόσο στην απάθεια όσο και στις δικτατορίες.

      Συμβαίνουν τόσα πολλά γυρώ μας που λαλείς εν μπορεί να υπάρξει ένας, έστω ένας ρε παιδκιά, που να μεν ειναι τόσο καραγκιόζης; Μακρυά από τις ουτοπίες και τις σειρήνες του δήθεν εθνικισμού και του δήθεν σοσιαλισμού... Να δώσει πρακτικές λύσεις σε πρακτικά πράγματα... ΤΙΠΟΤΕ ΟΜΩΣ. Τούτη πιστεύω ειναι η πραγματική ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΣ.

      μ.χ.

      Διαγραφή
  6. Ακκαννούρη, τι σημαίνει: Εκαμεν τα πούττους, τι έσιεις εναντίον τους, που τους υποτιμάς τόσον; Γιατί δεν λαλείς :- ΄Εκαμεν τα βίλλους;

    Ξέρεις το ακκαννούρούδιν ότι ο πούττος σέρνει καραβιν στο βούνόν;

    Αν έβρεις τζιαι του ποιητή μας του Βασίλη Μιχαηλίδη, τα μιλλωμένα, εννα κατατοπιστείς για το πάλιωμαν του βίλλου με τον πούττον τζιαι για το ποιός βκαίννει νικητής. Διότι ούκ εν τω προσωρινώ μήκος το εύ. -¨)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα! :))) Μπράβο ρε ανώνυμε

      Να το επαναδιατυπώσω: Οι βίλλοι του ΑΚΕΛ εκάμαν τα πούττους.

      Και είναι η τρίχα μουνιού που σέρνει καράβι. Όχι το πουττίν το ίδιο. Αλλά τώρα που τα μουνιά είναι άτριχα, τα καράβια παραμένουν ελλιμενισμένα.

      Και αν τω προσωρινώ μήκος δεν αποτελεί το ευ, το μόνιμο μήκος αποκαλείται πριαπισμός.

      Κρίτικ βούρα να φύουμεν σιερούιν σιερούιν, γιατί όπου νάναι θα πλακώσουν οι συντηριτικούρες αριστερο-δεξιοί να μας κατηγορήσουν για βλασφημία απέναντι στην ιερότητα της γυναικίας ανατομίας.

      Υπολογίζω προτεργάτης αυτής της σταυροφορίας να είναι η σιαμαία έκδοση Σωτηρούλλας Χαραλάμπους και Αθηνάς Κυριακίδου.

      Btw σε παρακαλώ, αφιέρωσε ένα post στις ξιτιμασίες. Εδώ να σε δω!!!

      Διαγραφή
  7. Προς Ακκανούρη και ανώνυμο: όντως είναι η τρίχα που τραβάει καράβι αλλά ο συλλογισμός του Ακκανούρη με τα κκέλικα είναι σωστός. Πρέπει να τροποποιηθεί η παροιμία.

    Ακόμα μια ερώτηση στο ίδιο θέμα προς όλους (με το συμπάθκιο πάντα) μιας τζαι μιλούμε για τρίχες. Εγώ ως γνωστό είμαι με την Κούλλα (Criticoulla) εδώ και χρόνια άρα δεν έχω προσωπική άποψη για την τωρινή κατάσταση που επικρατεί στα ξένα πουλάκια.

    Διάφοροι φίλοι όμως μου μηνύσαν σε μια σοβαρότατη συζήτηση που είχαμε μετά από πολλές μπύρες, ότι η τρίχα επέστρεψε. Σε διάφορες συνευρέσεις τους με νέες υπάρξεις τον τελευταίο χρόνο ήβραν θαμνούθκια. Η ερώτηση είναι εν η κρίση που φταίει τζαι εκόπηκε η αισθητικός, οξά έρκεται ο θάμνος πίσω στην μόδα;

    Αναμένω απαντήσεις από όσους είναι ακόμα μες το παζάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήρτεν η εποχή του μάλλουρου; Όχι ρε πούστη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή