CYPRUS CRITIC

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αυτή η γελοία επιστολή



Είμαστε πραγματικά αστείοι, αφελείς τζαι γραφικοί σε τούντη χώρα. Έστειλε ο Αναστασιάδης επιστολή στους δανειστές για να παραπονεθεί για τους όρους του μνημονίου λίγες μόνο μέρες μετά που μας έστειλαν την πρώτη δόση.

Δεν συζητώ τωρά αν οι όροι του μνημονίου εν δίκαιοι ή άδικοι. Το κούρεμα είναι πείραμα και θα φανεί στην πορεία αν ήταν ή όχι σωστή επιλογή. Στην τελική όμως όταν διασώζεις μια τράπεζα πρέπει να πληρώσει κάποιος. Αυτοί θα είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες. Για εμάς επέλεξαν το δεύτερο. Θα δείξει ο χρόνος.

Αλλά ανεξαρτήτως ορθότητας ή όχι των όρων του μνημονίου, εσύ τους αποδέχτηκες. Δεν μπορείς λοιπόν να έρχεσαι 2 μήνες μετά και να ζητάς «Μια άλλη λύση θα ήταν η αναστροφή της απόφασης του Eurogroup σε σχέση με τη συγχώνευση της καλής Λαϊκής (που έχει €9 δισ. ELA) με την Τρ. Κύπρου». Δηλαδή να ζητάς να αλλάξει η όλη φιλοσοφία του μνημονίου. Αν μη τι άλλο δείχνεις ότι δεν είσαι σοβαρός.

Όπως έδειξες άλλωστε και την Τρίτη μετά από το πρώτο Eurogroup όταν κράτησες αποχή από την ψήφιση του νομοσχεδίου για κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις. Σε κάτι δηλαδή που είχες συμφωνήσει 3 μέρες πριν.

Στις Βρυξέλες αυτές τις τακτικές εντυπωσιασμού την Κυπριακής κοινής γνώμης με εργαλείο την ίδια την επιτροπή τις θεωρούν μη σοβαρές και ίσως επιθετικές. Οι βλακίστικες Κυπριακές πολιτικές τακτικές, επιπέδου 1960 δείχνουν πολιτική ανωριμότητα και ουσιαστικά μας ρεζιλεύουν μειώνοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε διαπραγματευτική δύναμη μας απέμεινε.

Είναι άραγε κρίμα και άδικο να εκπροσωπούμαστε σαν λαός από ανίκανους; Παλαιότερα από Μακάριους, Σπύρους και πιο πρόσφατα από Παπαδόπουλους, Χριστόφκιες και από ότι φαίνεται πλέον Αναστασιάδηδες. Ή στην τελική, όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος (χρεοκοπία), είμαστε όλοι μας ανίκανοι και μόνο τέτοιοι μας αξίζουν;

5 σχόλια:

  1. Η επιστολή όμως μπορεί και να προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα που ήδη άρχισαν να φαίνονται. Αντί να περιμένει να μεν φκαίνει το Μνημόνιο τζιαι να μαλλώνει με το κλιμάκιο της Τρόικας που θα έρθει όπου νάναι για έλεγχο, λαλεί τους τα προβλήματα που τα τωρά.
    Άσχετο αν στα ΜΜΕ επλασαρίστηκε ότι μάσιεται να αλλάξει το Μνημόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα εν τζαιν μόνο στα ΜΜΕ που πλασαρίστηκε τούτο. Αφού είπε ξεκάθαρα «Another solution could be the reversal of the Eurogroup decision in relation to the merger of Good Laiki (carrying the €9 billion ELA liability) into Bank of Cyprus»...

    Πως γίνεται να μιλάς για reversal του πυρήνα της συμφωνίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι έκανες με το print του Γκάλη??????

    Πόρτοι που αποσκοπούν να διαφυλάξουν την (ήδη καταβαραθρωμένη) εικόνα του Αναστασιάδη.

    Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει έστω και κάποιο υποτυπώδες επίπεδο συνεννόησης με την Τρόικα του στυλ:

    Νίκαρος:Παιδιά θα στείλω μια επιστολή που να λέει κτλ κτλ κτλ.

    Τρόικα: Κάμε ό,τι θέλεις...

    Critc, γιατί λες ότι το κούρεμα είναι πείραμα και αν είναι επιτυχές θα δείξει ο χρόνος;

    Ποιά είναι η ζητούμενη επιτυχία του; Και επιτυχές για ποιούς; Τους δανειστές μας ή τους καταθέτες;

    Γιατί λες ότι δεν επηρεάζονται οι φορολογούμενοι από το κούρεμα; Οι τόσες επιχειρήσεις που κλείνουν και θα κλείσουν λόγω κουρέματος, με συνέπεια τις απολύσεις, δεν επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα του κράτους να αντλήσει έσοδα μέσω φορολογιών;

    Εγώ αντιλαμβάνομαι το κούρεμα ως μια εσκεμμένη ενέργεια για την πλήξη της αξιοπιστίας της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Επίσης για την ένταξη των ενεργειακών κοιτασμάτων κάτω από πιο αποτελεσματικό έλεγχο των δανειστών μας. Αν είναι αυτό το κίνητρο της Τρόικα και των λοιπών τότε μέχρι τώρα η πορεία του κουρέματος κρίνεται ως επιτυχής.

    ΥΓ:

    Είχα μια υποψία η οποία τείνει να επαληθευτεί: Η πρώτη πρόταση περί κουρέματος των καταθέσεων κάτω από 100,000 ερχόταν σε σύγκρουση με την αρχή του legal expectancy. " Αφού οι καταθέσεις κάτω των 100,000 είναι ασφαλισμένες..."(yeah right...)

    Η υποψία ήταν: Ρε μπας και ήρθε η εποχή των "τα πάνω ήρθαν κάτω"...

    Χαριτολογώ: Η Σκορδέλη έκατσε μέσα! Πως το πάθατε;;;;;;;;; (ακόμα και με απόφαση "ειδικής κοπής", βλέπε εύρημα αξιπιστίας)


    Σοβαρά τώρα: Η απόφαση του Ανωτάτου για το κούρεμα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί "διατριβή επί του θέματος".

    Με λίγα λόγια αμφισβητείται πλέον το τι είναι νόμιμο, τι αναμενόμενο και τι αντινομικό.

    Η κρίση πλέον έχει περάσει στον πυρήνα των αξιών που διέπουν το σύστημα. Φανιέρος is on the rise....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα φρέντ. Έστειλα του φίλου την φωτογραφία να την δουλέψει όταν μπορεί αλλά και αυτού είναι το hobby του, έχει day job… Θα το κάμει άμαν έβρει ώρα. Προς το παρών και ευτυχώς για τον ίδιο εν έχει αρκετή δουλειά ακόμα.

    Όσο αφορά το κούρεμα λαλώ θα δείξει αν θα δουλεψει εννοώντας αν θα καταφέρει να ορθοποδήσει η χώρα σε 10-20 χρόνια. Πάντα σε σχέση με την εναλλακτική η οποία θα ήταν να χρεωθεί καθαρά η χώρα την διάσωση της τράπεζας και να μην επιβαρυνθεί ο καταθέτης ομολογιούχος μέτοχος. Καθαρά με αύξηση του χρέους της χώρας σαν κύριος ιδιοκτήτης. Κάτι που θα ήταν σαφώς χειρότερο και πιο ακριβό.

    Η καλύτερη φυσικά λύση υπό τις περιστάσεις θα ήταν η χρεοκοπία της χωρίς την ανάμειξη της τράπεζας Κύπρου. Η καθαρή. Αλλά φυσικά σε έτσι περίπτωση θα χάνετουν ο ΕΛΑ και θα έπρεπε να ρευστοποιηθούν οι εξασφαλίσεις του και να πωληθούν. Άρα θα μιλούσαμε για loss των δανειστών.

    Στην τελική οι ζημιές που υπάρχουν την δεδομένη στιγμή από την καθαρή χρεοκοπία της Λαικής είναι ότι διασώθηκε ο ΕΛΑ. Όλα τα άλλα που φοβόμασταν σε έτσι περίπτωση δηλαδή οι καταθέτες, μέτοχοι, ταμεία, υπαλλήλοι εφάν την ίδια βιλλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασικά αυτό που ανυσηχεί τωρά την Κυβέρνηση είναι τα 9 δις του ELA (αμφίβολο αν η BOC θα τα καταφέρει).

    Μεταρρυθμίσεις και μειώσεις και συσταρίσματα κτλ τα έχει κάνει ήδη.

    Άρα η προσπάθεια τους (όπως το καταλάβω εγώ) είναι να μειωθεί ή να γίνει κάτι άλλο με τζείνο το 9 δις. Γι' αυτό άρχισε να μουρμουρά που τα τωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή