Θυμάστε μια εποχή που έγραφα συνέχεια για
οικονομικά; Ναι; Πρέπει να ήταν γύρω στο 2010 και 2011. Μόλις ξεκίνησα το blog. Μάλιστα τα οικονομικά ήταν
και ο κύριος λόγος που άρχισα να γράφω. Γιατί τότε θεωρούσα αδιανόητο ότι οι
περισσότεροι (έτσι έλεγαν τουλάχιστον) δεν μπορούσαν να δουν ότι:
- Η κτηματική αγορά θα καταρρεύσει με τις τιμές να πέφτουν στο 50%.
- Oι τράπεζες λόγω (και) αυτού θα καταρρεύσουν με την σειρά τους και μπορεί να έχουμε Bank run. Μάϊος 2012 (το κούρεμα έγινε Μάρτη 2013) «Η επόμενη σελίδα της ιστοριούλας μας έχει τίτλο Bank run. Εκεί όπου καταρρέει μια τράπεζα γιατί όλοι οι καταθέτες τρομοκρατημένοι ζητούν ανάληψη των χρημάτων τους ταυτόχρονα. Και το βιβλίο κλείνει με την χρεοκοπία της τράπεζας και με τους καταθέτες αγανακτισμένους να χάνουν τα λεφτά τους. Θα τους σώσει όλους η κυβέρνηση λένε οι ειδικοί. Αμ δε λέω εγώ».
- και επίσης έγραφα (όπως και άλλοι πολλοί φυσικά) ότι οι μισθοί και τα ωφελήματα κυβερνητικών και ημικρατικών πρέπει να μειωθούν.
Τότε πολλοί διαβάζοντας ότι η κτηματαγορά θα καταρρεύσει, οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και ότι οι μισθοί πρέπει να πέσουν με έβριζαν ασύστολα. Είσαι άσχετος, εν καταλάβεις, εν έσιεις να προτείνεις τίποτε απλά κλάνεις και άλλα πολλά. Λοιπόν χωρίς να θέλω να φανώ πίκρης. Όσοι με εξιτιμάζαν μπορούν απλά να παν μια παράγραφο πάνω τζαι να θκιεβάσουν ξανά τζαι ξανά το νούμερο 2 τζαι να σκεφτούν πόσοι μιλούσαν για bank run τον Μάιο του 2012, 10 μήνες πριν το κούρεμα. Σόριν αλλά άντεξα πολύ τζαιρό. Έθελα να φκάλω το απωθημένο.
Μετά το κούρεμα είπα ότι εν θα γράψω ξανά τίποτε για οικονομία τζαι σχεδόν εκράτησα την υπόσχεση μου τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Γράφω περί ανέμων και υδάτων. Εν υπάρχει λόγος πλέον να ασχολούμαι με οικονομικά θέματα τζαι εν έχω κάτι ιδιαίτερο να προτείνω. Η Κύπρος ετέλειωσε. Πάππαλλα.
Αλλά έτσι για αλλαγή έννα γράψω λίο για τους δείχτες μας (τους οικονομικούς ρε) μιας τζαι εκλείσε τζαι ο χρόνος. Έτσι για να πιάσουμε μια ιδέα για το μέγεθος της ζημιάς που έγινε με το bail-out, bail-in.
Πληθωρισμός: Τον Αύγουστο του 2012 η Κύπρος κτύπησε πληθωρισμό +4.5%. τώρα 1 χρόνο και κάτι μετά κλείσαμε το 2013 (Δεκέμβριος 2013) στο -1.25%. Αντιπληθωρισμός. Οι τιμές πέφτουν κι όταν αυτό συμβαίνει για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, πέφτει η παραγωγικότητα, οι μισθοί και φυσικά η ζήτηση τελικά. Αυτά σε συνδυασμό με την αναλογική αύξηση της αξίας του χρέους.
Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν: Ανάπτυξη δηλαδή της οικονομίας. Η οικονομία μας έπεσε σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Εκεί όπου η χρυσή κότα των ακινήτων είχε ουσιαστικά πεθάνει, ενώ ο κίνδυνος με την Ελλάδα και το κούρεμα Ελληνικών ομολόγων αυξανόταν. Αυτό ήταν και το τέλος μας γιατί τότε έρευσε ρευστό στην Κυπριακή αγορά (από φοβισμένους καταθέτες της Ελλάδας) και αυξήθηκε η ρευστότητα στην αγορά (από 58δις καταθέσεις τον Ιαν09 φτάσαμε στα 70δις Ιαν12). Αυτή η ρευστότητα και ο αυξημένος δανεισμός επανέφεραν την οικονομία σε θετικό πρόσημο για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να πέσει πάλι σε αρνητικό στο τέλος του 2011, καταγράφοντας μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2013 9 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης!!! Το 2013 μιλούν για ύφεση 5.5% και ίσως χρονιαία ανάπτυξη το 2015.
Δημόσιο χρέος: Ο Χριστόφιας παρέλαβε την χώρα με 49%/ΑEΠ χρέος και την παρέδωσε με 86%/ΑΕΠ το 2012. Την δεδομένη στιγμή και βάση των τελευταίων στοιχείων το τρίτο τρίμηνο του 2013 φτάσαμε να έχουμε χρέος 110%/ΑΕΠ και αναμένεται με την ολοκλήρωση του bail-out των 10δις να φτάσουμε στο οριακά μη βιώσιμο επίπεδο του 125%/ΑΕΠ το 2014.
Δημοσιονομικό έλλειμμα: Ο Χριστόφιας παρέλαβε την χώρα με πλεόνασμα 1%/ΑΕΠ και την παρέδωσε με έλλειμμα 5%/ΑΕΠ το 2012. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα το ανεβάσει στο 6,5%/ΑΕΠ το 2013 αφού δεν μας φτάνουν τα χάλια μας αποφάσισε να αποζημιώσει τα κουρεμένα ταμεία και ασφάλειες. Συγχαρητήρια.
Ανεργία: Την δεδομένη στιγμή (Νοέμβριο 2013) έχει φτάσει στο 17.3%. Ποιος ξέρει που μπορεί να φτάσει. Η κομισιόν και η κυβέρνηση μιλούν για 19% αλλά μάλλον φαίνεται λίγο αισιόδοξη πρόβλεψη.
Τραπεζικό σύστημα: Έχει μικρύνει όπως ήθελαν και οι δανειστές. Είναι σε κακό χάλι, κανένας ξένος δεν μας εμπιστεύεται και μην ακούτε που λένε οι πολιτικοί μας ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Αν είχε ηρεμήσει απλά θα είχαν άρει τα περιοριστικά μέτρα νωρίτερα. Την δεδομένη στιγμή τον Δεκέμβριο του 2013 το ύψος δανείων βρίσκεται στα 63.11δις εκ και οι καταθέσεις στα 47δις. Υπάρχει ένα έλλειμμα ρευστότητα της τάξεως των 16.11δις ενώ μέχρι τον Μάιο του 2012 (που είπα για bank run) υπήρχε πλεόνασμα 2δις. Φέτος, το 2013 έχουν φύγει (μαζί με το κούρεμα) 23δις!!!!
Επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει στα επίπεδα 40-50% και δεν ξέρω με ποιο τρόπο (χωρίς μαγείρεμα αξιών ακινήτων) μπορεί να πέσει ουσιαστικά αυτό το ποσό. Με αναδιαρθρώσεις μόνο δεν το βλέπω. Αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια στο άμεσο μέλλον. Αυτό μπορεί να συμβεί στην τράπεζα Κύπρου μόλις ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου και ξεκαθαρίσει ότι τα πρωτοβάθμια κεφάλαια της είναι στο όριο του 12% και έχει εξαντλήσει την αβάντζα που προέκυψε από το κούρεμα καταθέσεων.
Ότι έχετε πάνω από 100,000 αν έχετε εγώ προτείνω (αν δεν το κάνατε μέχρι τώρα) να το φύγετε από την χώρα. Κάθε παράθυρο που ανοίγει στα περιοριστικά μέτρα καλό είναι να το εκμεταλλεύεστε μετακινώντας κεφάλαια σε διάφορες τράπεζες στην Κύπρο (ξένες οι οποίες ανακεφαλαιώνονται από μητρικές εξωτερικού) αλλά και να φεύγετε λεφτά από την χώρα.
Ακίνητα: Με βάση τον δείχτη ακινήτων του Eurostat οι τιμές ακίνητων στην Κύπρο έχουν μειωθεί κατά 25% από την ανώτερη τιμή τους το 2008. Παρόμοια στατιστικά παρουσιάζει και ο δείχτης της κεντρικής Κύπρου και το RICS. Όπως έχω γράψει και άλλες φορές, με βάση τα ratios investment yield και House price/ Income προβλέπεται περαιτέρω μείωση 30-50%. Αυτό ενισχύεται και από την μειωμένη ρευστότητα από τις τράπεζες και τις μηδαμινές πωλήσεις. Η ώθηση στην προσφορά θα δοθεί σε λίγους μήνες όταν ξεκινήσουν οι εκποιήσεις και ξεπουλούν οι τράπεζες ακίνητα.
Τουρισμός: Η μόνη ακτίδα φωτός στο μπουντρούμι. Το εντεκάμηνο του 2013 τα έσοδα είναι 8.4% πάνω σε σχέση με πέρσι. Καλό σίγουρα αυτό αλλά σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει 160εκ. Τι είναι τούτο το ποσό μπροστά στα σχεδόν 20δις χρέος.
Πως θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε ούλλα τούτα. Το εκνευριστικό ένει ότι δεν χρειάζονταν πολλά. Πρώτα το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να γίνει βάσει διαπραγμάτευσης από τον Αχάπαρο. Θα βοηθούσε επίσης αν δεν έμπαιναν ξανά οι τράπεζες μας στα Ελληνικά ομόλογα. Φυσικά!!!
Επίσης το εποπτικό σύστημα των τραπεζών μας δεν έπρεπε να επιτρέπει να χρησιμοποιούμε λανθασμένους δείχτες ρευστότητας και κεφαλαιουχικής επάρκειας των τραπεζών. Τότε δάνειο το οποίο είχε εξασφάλιση μεγαλύτερη της αξίας του έστω και αν δεν πληρωνόταν δεν θεωρείτο μη εξυπηρετούμενο. Αυτό γινόταν ενώ οι εκτιμητές υπερεκτιμούσαν τα ακίνητα (τις εξασφαλίσεις δηλαδή) συνεργαζόμενοι με τις τράπεζες για να μην μειωθούν οι αξίες. Μαλακίες δηλαδή. Απλά το φούσκωναν παραπάνω για να σπάσει πιο δυνατά.
Έπρεπε να πάρουμε μέτρα και να μειωθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα από το 2010. Επίσης έπρεπε να αλλάξουμε ωράριο, όρους εργοδότησης και ωφελήματα των κυβερνητικών, ημικρατικών και τραπεζικών.
Τούτα τα λίγα νομίζετε ότι θα ήταν σκληρά; Εν νομίζω. Γιατί η πτώση των ακινήτων και η αναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ήταν πιο αργή και ομαλή. Όπως πιο ομαλή θα ήταν και η επίδραση που θα είχαν οι μειώσεις μισθών – όρων εργοδότησης - ωφελημάτων στην κατανάλωση – ανάπτυξη – ανεργία.
Θα μπαίναμε σε ύφεση. Ναι βεβαίως. Αλλά δεν θα καταστρέφαμε την οικονομία μας μόνοι μας. Τόσο απλά.
Τι προτείνω έννα μου πουν πάλε. Ε βασικά εν προτείνω κάτι. Εν έσιει κάτι να προτείνω. Αν έχετε δουλειά ακόμα κρατήστε την με νύχια και με δόντια. Αν μπορείτε να έβρετε κάτι εκτός Κύπρου πιάστε την ευκαιρία που τα μαλλιά τζαι πηγαίνετε στο καλό. Εκτός αν έχετε την ευχέρεια να περιμένετε αρκετά χρόνια άμπα τζαι μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε το αέριο...Ή να έβρουμε πετρέλαιο!!!
Ή να γίνει θαύμα (γιατί ως γνωστό ο θεός αγαπά μας) τζαι να αρχίσουμε να κλάνουμε 5ευρα τζαι να σιέζουμε 20ευρα. Τούτο εν πιο πιθανό σενάριο που την ανάκαμψη εντός διετίας που ακούμε.
otan diavasa to arthro sou to 2012, to evala sta favourites mou kai to xanavrika ehtes kai to diavasa
ΑπάντησηΔιαγραφήisoun profitikos tha elege kapoios, common sense tha pw egw, an kai den ithela na se pistepsw.
kai simera grafeis auto.
btw zw london edw kai 10+ hronia kai ithela na epistrepsw se 5-6 hronia. ithela.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΕΙΣΟΥΝ ΠΡΟΦΗΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν τζαι είπα ότι είμαι προφήτης. Αλλά ίσως να μεν είμαι τόσο ηλίθιος όσο μου χρεώνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕθκιάβασα το με προσοχή τζαι παρ'όλο εντελώς άσχετη με τα οικονομικά έλυσα κάμποσες απορίες. Ώστε λαλείς εν έχουμεν σωτηρίαν α;!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι πιθανή σωτηρία μας θα έρθει μόνο από εξωγενείς παράγοντες τους οποίους δεν ελέγχουμε εμείς (βλέπε γκάζι πετρέλαιο). Κατά τα άλλα όχι δεν βλέπω κάτι θετικό στον ορίζοντα.
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει σωτηρία, τουλάχιστον για το 14. Το '15 λαλούν θα υπάρξει μια μικρή άνοδος. Αισιόδοξο το λέω εγώ τούτο, γιατί άμαν έσεις ένα '14 γέριμο, σάστα τζαι εγύρασιν. Όσο για τους εξωτερικούς παράγοντες, έχω να πω ότι ούτε τζινους τους κουμαντάρουμε (ακόμα και αν μπορούσαμε). α)γιατί παίζει πολλά το σενάριο των αγωγών και έτσι δεν μπορούμε να ελεγχουμε την αγορά μας, το γκάζι θα πιενει που το Α-Β, δεν θα μπορούμε να προμηθεύουμε όπως εμεις θέλουμε και β)είμαστε εξυπνοβλακες σαν λαός τζαι δεν έχουμε ιδέα τι μας περιμενεί ή καταλάβουμε τι κάμουμε όσο αφορά το γκάζι.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με αρκετά αλλά να κάμω κάποια σχόλια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και έχω κάμει πολλές κριτικές στη διακυβέρνηση χριστόφια, να πω ότι η κουβέντα του "επαράλαβε πλεονάσματα τζαι επαράδωσεν ελλείματα" είναι κάπως τραβημένη...
Κυρίως γιατί, δια την εντύπωση ότι οι προηγούμενοι "εκουμαντάραν".
Τα πλέονάσματα δεν ήταν κανένα απότέλεσμα κυβερνητικής πολιτικής. Απλά καθώς ορθά λαλείς ήταν μια περίοδος φούσκας, τζαι έρκουνταν τα ρυάλια τζαι εβρίσκαν τους.
Τζίηνα τα πλεονάσματα ήταν μάλλον συγκυριακά - άρα δεν είναι κανένα σοβαρό σημείο αναφοράς.
Εξού τζαι το είπα τότε που εξαναβάλεν το σαρρη ΥΠΟΙΚ. Δεν κάμνει και είναι λάθος να θεωρείτει "επιτυχημένος" γιατί τα πλεονάσματα ήταν αποτέλεσμα φούσκας... Τζαι όντως δεν έκαμνε αφού τον επακεττάραν αμέσως...
Όποταν σε κάποιαν φάση (αν θέλουμε να μαστεν τζαι σωστοί) , πρέπει να διαχωριστούν τα ελλείμματα σε τζίηνα που φυσιολογικά επροήλθαν (σκάσιμο της φούσκας, ύφεση που σημαίνει λιόττερα έσοδα τζαι παραπάνω έξοδα) τζαι στα "ελλείματα που έκαμεν ο χριστόφιας".... Έτσι για να έχουμε τζαι μιαν αντίληψη των μεγεθών...
Που τζιαμέ τζει, διαφωνούμεν εντελώς στα περί αλλαγής μισθών, όρων εργασίας τζαι ωραριού....
Δε γνωριζόμαστε... Σύμφωνα με αυτά που διάβασα στο μακροσκελές κείμενό σου, είσαι μικρός για να συμβουλεύεις, γιατί είσαι γεμάτος λάθη. Συγγνώμη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δυστυχία, ο ανθρώπινος πόνος, τα προβλήματά μας καθημερινά αυξάνονται. Ακούμε και βλέπουμε από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες να παρελαύνουν ειδικοί και μη ειδικοί, να συζητούν, προσπαθώντας να διαπιστώσουν λάθη και παραλήψεις υπευθύνων και ανευθύνων. Ολοι, μα όλοι από την οπτική γωνία που βλέπουν τα προβλήματα, εισηγούνται μέτρα και μεθόδους θεραπείας της κατάντιας μας. Φιλολογία, πολυλογία, έξυπνα και παλαβά περιπλέκονται, με αποτέλεσμα τα όποια μέτρα να μην είναι διορθωτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι θρησκείες , η λειτουργία της φύσης, η παγκόσμια φιλοσοφία , μας προσφέρουν την απάντηση. ΝΟΜΟΙ- ΥΠΑΚΟΗ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ.
Αποφυγή με οποιοδήποτε τρόπο της παρανομίας.
Οι νόμοι διαφοροποιούνται- η αυστηρή και πλήρης υπακοή ΟΧΙ.
Αυτή είναι η απάντηση, για τη σωτηρία του τόπου μας- αυτή είναι η απάντηση για τη σωτηρία του κόσμου.
Κακοριζιτζιά, προβλήματα, ούλλον τζιαι πολλυνίσκουν.
Χαρές τζιαι γέλια τζιαι ππαράς , τίποτε εν μεινίσκει.
Κυβέρνηση τζιαι υπουργοί, κόμματα μα τζιαι άλλοι,
Δκιαβάζουν, γράφουν τζιαι λαλούν, κάμνουν μεγάλη πάλη,
Να βρουν, να διορθώσουσιν, τούντα κακά μας ούλλα.
Τούτοι να μας ισιώσουσιν με υπογραφή τζιαι βούλλα.
Που το πολύ το πε τζιαι πε, ούλλα τα νεκατώνουν.
Τες ιδέες περιμπλέκουμε, πιότερο υποφέρουμε,
Τζι’ όσο τζι’ αν πολεμούμε , σιειρόττεροι καταντούμε.
Θεοί, θρησκείες τζιαι σοφοί τζι’ όλη μαζί η φύση,
Προσφέρουν μας τη λύση.
Νόμοι τζιαι κανονισμοί, χωρίς την τιμωρία,
Δεν έχουμε σωτηρία
@Στέλιος: Συμφωνώ ότι ένα ποσοστό του ελλειμματος προήλθε από μειωμένα έσοδα. Αλλά στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών μπορείς να βρεις και στατιστικά για τις αυξημένες δαπάνες (προσωπικού και άλλες) που μπορεί να βοηθήσουν στον διαχωρισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα για ωράρια δικαιώματα κτλ δεν παίζει ρόλο τι λαλούμε εμείς.. Θα αλλάξουν έτσι και αλλιώς
@Ανώνυμος 1: Μικρός σε ηλικία, μυαλό, γνώσεις; Σε τι; Πόσο «μεγάλος» πρέπει να είσαι για να έχεις δικαίωμα στην κριτική; Εσύ φαντάζομαι είσαι τεράστιος έτσι;
Συγγνώμη
Όσα σωστα τζαι αν έγραψες φίλε Κριτικ έχασες τα ούλλα άμαν είπες ότι όσοι έχουν λεφτά στες τράπεζες να τα φκάλουν έξω μόλις μπορέσουν. Είσαι άκυρος στο φουλ. Ο μόνος τρόπος να σταθει ο τόπος είναι να παλέψει ο κόσμος να τον γλυτώσει. Εξανακάμαμεν το το '74, πρέπει να το ξανακάμαουμεν το 2014. Αλλά τούτην την φορά να μάθουμε να απαιτούμε τιμωρίες των πραγματικών ενόχων
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Κρίτικ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα ένα λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου Ελλάδας (νυν Πειραιώς) απο τον καιρό που ήμουν φοιτητής. Στέλνω κάθε μήνα όσα λεφτά μπορώ, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Πιστεύεις ότι "κινδυνεύουν" στην Ελλάδα;
Μάστρο-Κρίτικ,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω τζιαι εγώ μια απορία: τι συμβουλεύεις όσους αγοράσαν ακίνητα; Εγώ για παράδειγμα αγόρασα με την οικογένεια μου 2 διαμερίσματα με κάποια λεφτά που είχαμεν στην άκρη τζιαι δάνειο. Για την ώρα οι δόσεις πληρώνονται κανονικά αρά να τα πιάσει η τράπεζα προς το παρόν εν υπάρχει κίνδυνος.
Μακάρι να ανακάλυφκα το μπλόγκ σου πριν 3 χρόνια πάντως.
Θέκκιου.
@Κύκκος: Φίλε ακούεται άσχημο συμφωνώ. Εγώ όμως δεν έχω πίστη στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ειδικά στις Κυπριακών συμφερόντων τράπεζες. Άρα ναι θα τα έφευγα από Κύπρο ή θα τα έβαλλα τουλάχιστον σε ξένων συμφερόντων τράπεζα στην Κύπρο όπου η υποχρέωση ανακεφαλαιοποίησης είναι από την μητρική στο εξωτερικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης δεν έχω καμία πίστη ούτε στο πολιτικό σύστημα ούτε στο διεφθαρμένο δικαστικό σώμα. Θα τιμωρηθούν λίγοι και ασήμαντοι για να διασωθούν οι μεγάλοι και δυνατοί. Εγώ δεν είμαι ήρωας ούτε έχω διάθεση να γίνω. Όταν αποδειχτεί ότι η Κύπρος είναι χώρα και όχι μπουρδέλο μπορεί να το σκεφτώ ξανά.
Προς το παρόν χαίρομαι που τα ηνία της χώρας την δεδομένη στιγμή τα κρατά η Τρόικα και όχι Κύπριοι πολιτικοί. Τούτο εν το μόνο που μου δια ελπίδα.
@Ανώνυμος: Φίλε πάντα υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα η οποία είναι σε χειρότερη μοίρα που την Κύπρο, όμως σε πιο ώριμο στάδιο η κρίση. Αρα ξέρεις τζαι πάνω κάτω τι να περιμένεις. Στην Κύπρο ακόμα τούτο εν εξεκαθάρισε.
Στην θεωρία δεν κινδυνεύεις γιατί φαντάζομαι έχεις κάτω από 100,000 εγγυημένες... Στην θεωρία πάντα.
@Μπετατζής: φρέντ μου εγώ νομίζω έννα πέσουν οι τιμές των ακινήτων αρκετά ακόμα. Αν δεν είσαι αναγκασμένος όμως να πουλήσεις κρατάς τζαι αν έχεις λεφτά (δύσκολο) πρέπει να είσαι έτοιμος για αγορά. Αλλά αφού από ότι λες εν εξυπηρετούμενο το δάνειο σου γιατί ανησυχείς;